Hoe belangrijk is een tweede spoor traject als werkgever?

Langdurig ziekteverzuim op de arbeidsmarkt is natuurlijk voor niemand leuk. Het is aan zowel werknemer als werkgever om op zoek te gaan naar een passende oplossing, zodat de werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Soms is het aan de werkgever om de werkzaamheden aan te passen, maar in enkele gevallen is het niet mogelijk om voor de werknemer een passende invulling te vinden binnen het eigen bedrijf. Dan gaat het traject over in het tweede spoor.

Hoe zat het ook alweer: tweede spoor re-integratie

Wanneer een werknemer langdurig ziek wordt en niet verder kan in zijn huidige functie wordt er gekeken naar de mogelijkheid om te re-integreren. Vrijwel altijd wordt er eerst geïnventariseerd of er een andere functie beschikbaar is bij het huidige bedrijf. Wanneer dit niet tot de beoogde resultaten leidt, start het re-integratietraject bij andere werkgevers: het tweede spoor. Het kan ook zijn dat beide sporen parallel naast elkaar worden uitgevoerd. Het doel is om voor de langdurig zieke werknemer een passende oplossing te vinden, waardoor deze weer werkzaamheden uit kan voeren.

Proactief meewerken aan tweede spoor

Werknemers werken vrijwel altijd proactief mee aan het re-integratietraject. Het is belangrijk dat je als werkgever zijnde je werknemer ondersteund in deze lastige periode. Door een re-integratiebureau in te schakelen vereenvoudig je het proces zowel voor jezelf als voor de werknemer. Een loopbaancoach helpt de werknemer carrièremogelijkheden inzichtelijk te maken. Ook wordt er ondersteuning geboden op de facetten solliciteren, presenteren en/of netwerken, afhankelijk van de situatie van de werknemer.

Ga voor een succesvol tweede spoor traject

Tweede spoor overkomt men vaak en is lastig te voorkomen. In de meeste gevallen houdt dit ook in dat er in het eerste spoor geen passend werk gevonden is. Dit kunnen trouwe werknemers zijn die al tientallen jaren voor jou aan het werk zijn. Deze mensen verdienen betrokken coaches met oprechte aandacht. Er zijn daarom verschillende bedrijven die ondersteuning aanbieden voor werknemers die in het re-integratietraject tweede spoor belanden. Er zijn zelfs re-integratiebureaus met zeer hoge plaatsingspercentages. Het is zeker aan te raden om een coach van dergelijk bureau in te schakelen om het traject succesvol te laten verlopen.

admin

Vorig bericht

Coach voor ondernemers? Wat zijn de voordelen

Volgend bericht

Wat is life coaching?