Hoe voorkom ik stress?

In het dagelijkse leven stressen we met zijn allen aardig wat uurtjes bij elkaar. Het behoeft amper uitleg dat stress niet erg prettig is. Mensen die veel stressen verouderen mogelijk sneller en daarnaast is te veel stress een aardige drempel als het gaat om productiviteit. Het is dus begrijpelijk als je met de vraag zit hoe je minder kunt gaan stressen. Hieronder lees je daarom hoe je stress kunt voorkomen. Het is gelukkig niet erg moeilijk.

1. Slaap genoeg

Dit is één van de meest belangrijke uitgangspunten als het gaat om het verminderen van stress. Wanneer je stresst slaap je slechter, maar wanneer je slecht slaapt stress je ook extra veel. Het is dus van belang om genoeg te slapen, ook in tijden waarin je wat minder reden hebt om te stressen. Zo val je niet in deze vicieuze cirkel. Wanneer je er eenmaal inzit, is deze immers lastig te doorbreken. Hoeveel slaap je precies nodig hebt verschilt per persoon. Gemiddeld wordt 7 tot 9 uur slaap per nacht aangeraden. Oneindig uitslapen is zinloos, want maar ongeveer 2% van de mensen heeft meer dan 10 uur slaap per nacht nodig. Te lang slapen kan ook een bron zijn van stressproblematiek.

2. Drink geen alcohol

Af een toe een glaasje wijn kan geen kwaad. Sterker nog, van tijd tot tijd kan het zelfs rustgevend werken. Het drinken van alcohol wordt in verband met de toename van stress echter een probleem, wanneer je het regelmatig consumeert. Alcohol remt immers de afbraak van het stresshormoon cortisol. Met andere woorden, wanneer je regelmatig een glaasje alcohol drinkt, verhinder je je lichaam om het stresshormoon af te breken. Naar verloop van tijd bouw je op deze wijze een flinke dosis aan stress op. Dus ook al heb je het gevoel dat alcohol je een rustig gevoel geeft, de effecten die op de lange termijn optreden voeden het stressgehalte. Op termijn maakt alcohol je dus juist onrustig.

3. Beweeg veel

Feit is dat bewegen goed voor je is. Een wandeling of een flinke sportsessie kan dan ook veel rust bieden voor je hersenen op korte termijn. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat sporters en mensen die structureel bewegen op de lange termijn een betere afweer tegen stress hebben. Houd er wel rekening mee dat fanatiek sporten goed voor je is, maar té fanatiek sporten op zichzelf weer tot stress kan leiden. Soms is een ‘normale’ wandeling door de natuur het beste. De geur van natuur en het gefluit van de vogels hebben een rustgevende werking.

Joey Haerkens

Vorig bericht

Tips om meer te bewegen.

Volgend bericht

Wat is mindfulness?