Wat is mindfulness?

Weet jij wat mindfulness is en dat het je kan helpen om stress te verminderen? Sommige mensen zien het echt als iets dat zweverig is. Maar als je weet wat mindfulness precies is dan merk je vanzelf dat er niets zweverig aan is. Het kan je juist helpen om meer met volle aandacht in het nu te leven.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is eigenlijk niets anders dan meer in het nu en in het moment te leven. In het nu leven met volle aandacht. Je herkent de volgende situatie vast wel. Je bent iets aan het doen maar in je hoofd ben je bezig met wat je morgen of later op de dag nog moet doen. Eigenlijk ben je daardoor niet meer bewust met je gedachten en je hoofd bij datgene wat je op dat moment aan het doen bent. Met mindfulness leer je om je gedachten uit te schakelen en met je volle aandacht bezig te zijn met wat je aan het doen bent.

Een vorm van bewuster leven

Als je altijd in je hoofd of gedachten bezig bent met wat je morgen of later nog moet doen. Dan gaan er een hoop dingen langs je heen van datgene wat je aan het doen bent. Om een voorbeeld te geven. Stel je maakt een boswandeling maar ondertussen ben je in je hoofd bezig dat je morgen nog een verjaardagscadeau moet kopen voor een vriend. Maar ook nog wat je gaat koken voor je zus die met haar partner overmorgen bij je komt eten. Je bent zo in je hoofd en je gedachten dat je niet eens de boslucht echt ruikt of de mooie bomen ziet en het geluid van de vogels ook niet eens op merkt. Door mindfulness leer je al je gedachten even los te laten en bewust in het moment te leven. Laat alles los en concentreer je eens op het geluid van de vogels. De geur die je dan ook veel intenser beleeft.

Oefenen met mindfulness

Het vergt wat oefening maar als je dit eenmaal een beetje onder de knie hebt kan je het gevoel als het ware overal oproepen en mindfulness toepassen. Ga lekker en zo ontspannen mogelijk zitten. Let vervolgens op je ademhaling. Een paar keer achter elkaar diep in en uit ademen. Probeer je schouders ontspannen te houden. Blijf op je ademhaling focussen. Laat je gedachten los maar focus juist op de geluiden die je hoort. Maar ook op bijvoorbeeld de geur die je ruikt in de ruimte waar je zit. Door je op dit soort dingen te concentreren leef je meer in het moment en zijn al die andere gedachten even verdwenen. Als je dit regelmatig oefent kan je na een tijdje deze mindfulness oefening overal toepassen.

Joey Haerkens

Vorig bericht

Hoe voorkom ik stress?

Volgend bericht

Tips om beter te slapen