4 manieren om jezelf gemotiveerd te houden voor het sporten

Inmiddels is het algemeen bekend dat sporten één van de belangrijkste dingen is die je kan doen om fysiek en mentaal gezond te blijven en veroudering tegen te gaan. Toch blijft het voor veel mensen lastig om motivatie te vinden bij het sporten, terwijl consistent zijn het allerbelangrijkste is voor de lange termijn. In dit artikel vertellen we je enkele tips om jezelf goed gemotiveerd te houden met sporten.

Een nieuwe gewoonte

Het allerbelangrijkste wat je kan doen om gemotiveerd te blijven met sporten, is om er een gewoonte van te maken. Maak sporten zo standaard in je dagelijkse gang van zaken dat het net zo natuurlijk voelt als bijvoorbeeld naar je werk gaan. Hoe natuurlijker dit voelt, hoe minder mentale energie en wilskracht je moet besteden aan sporten. Meestal duurt het een tijdje voordat iets een deel van je routine wordt. Daarom wordt het misschien in het begin even door de zure appel heen bijten voor je, maar heb je het grootste obstakel overwonnen.

Train sociaal

Een andere tip om met sporten de motivatie te behouden, is om samen met iemand anders te trainen. Zo combineer je het sporten met een gezellige tijd hebben met iemand anders. Daardoor krijg je meer positieve associaties met sporten en houd je het beter vol. Daarnaast houdt de andere persoon je ook gemotiveerd, ook omdat je beloftes aan elkaar gedaan hebt en steeds een afspraak met elkaar maakt. Met vrienden kan je ook weddenschappen leggen die je gemotiveerd kunnen houden. Een voorbeeld hiervan is dat elke keer dat je een training mist, je vriend 50 euro van je krijgt. Zo gaat het straks meer pijn doen om een training over te slaan dan daadwerkelijk te gaan sporten.

Houd alles bij

Het derde advies dat je kan helpen gemotiveerd te blijven met je work-outs, is om je vooruitgang goed bij te houden. Zodra je het gevoel hebt dat je stilstaat en geen progressie maakt, kan je makkelijk veel motivatie verliezen. Daarom is het goed om op te schrijven hoeveel kilo of hoe snel je was met bepaalde oefeningen. Zo kan je makkelijk bijhouden hoeveel vooruitgang je geboekt hebt. Soms is ons geheugen niet zo goed en vergeten we hoeveel stappen vooruit we eigenlijk gemaakt hebben. Daarnaast is het gezonder om jezelf te vergelijken met je prestaties in het verleden dan met iemand anders.

Begin simpel

Tot slot is het ook belangrijk om niet al te moeilijk gaan beginnen. Voor het eerst (in een lange tijd) sporten of trainen kan erg onwennig overkomen, en je kan al snel denken dat je er niks van bakt en dit niet bij je past. Geef jezelf rustig de tijd om aan alle oefeningen of plekken waar je sport te wennen. Na je eerste work-out is de spierpijn meestal het heftigst, maar elke keer daarna wordt het gelukkig steeds weer een stukje minder.

Dit waren onze tips om gemotiveerd te blijven tijdens het sporten. Hopelijk weet je ze goed te benutten, en we hopen van harte dat voortaan consistent bezig blijft.

Joey Haerkens

Volgend bericht

De meest populaire sporten in Nederland.