Benieuwd wat een hoorapparaat kost en of het vergoed wordt?

Veel mensen met gehoorproblemen zijn terughoudend met de aanschaf van een hoorapparaat. Problemen met je gehoor zijn erg hinderlijk in de sociale interactie. In een groep gesprekken voeren is vaak al snel heel moeizaam. Hetzelfde geldt als er ruis op de achtergrond aanwezig is, zoals verkeer of mensen in de nabije omgeving.

Een hoortoestel aanschaffen is vaak een hele stap

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen met gehoorproblemen zeven jaar wachten tot de aanschaf van een hoorapparaat. Met name bij relatief jonge mensen lijkt dit het geval te zijn. Maatschappelijk gezien is er nog de nodige taboe rondom dit onderwerp. Mensen met gehoorproblemen ervaren hierdoor vaak schaamte. De stap naar het dragen van een hoorapparaat is groot, terwijl het zoveel positiefs kan opleveren. Er zijn diverse modellen, die verschillen qua vorm en kleur. Een hoorapparaat hoeft lang niet altijd meer erg in het zicht te zijn, wanneer je het draagt.

Welke hoortesten zijn er mogelijk?

Iedere audicien biedt een hoortest aan. Vaak zijn deze gratis. Ook kan er op internet een online test worden gedaan om een grove indicatie van het probleem te krijgen. Tot slot voeren ook KNO artsen in het ziekenhuis hoortesten uit. Deze zijn vaak meer specialistisch van aard en worden via de zorgverzekering vergoed.

Keuze voor een audicien

Er zijn veel verschillende audiciens op de markt. Soms kun je gewoon door de bomen het bos niet meer zien bij het bepalen van je keuze voor een goede audicien. Je zorgverzekeraar kan hierbij helpen. Zij sluiten contracten met audicien, die voldoen aan bepaalde criteria wat betreft de kwaliteit en de tarieven. De klantenservice van je verzekeraar helpt je graag op weg.

Wat zijn de kosten voor een hoorapparaat?

Ook in hoortoestellen is de keuze erg groot. De kosten van hoortoestellen kunnen sterk variëren. Om die reden is het belangrijk bij een goede audicien te raden te gaan. Afhankelijk van hoe je verzekert bent, krijg je vaak een deel van de kosten hoorapparaat vergoed. Een middenklasse apparaat levert in vrijwel alle situaties een optimaal gehoor op. De kosten van een middenklasse apparaat varieerden tussen de 800 en 1200 euro. Veel apparaten worden voor ongeveer 70 procent vergoed vanuit de basisverzekering. In die gevallen geldt er wel het eigen risico en mogelijk de eigen bijdrage. Kosten hoorapparaat in het topsegment worden in veel gevallen niet vergoed uit de basisverzekering. De kosten voor deze apparaten kunnen nog vele malen hoger liggen.

admin

Vorig bericht

Is dieeten gezond?

Volgend bericht

Wat is affirmeren en hoe gebruik je het om jouw zelfvertrouwen een boost te geven?