Hoe voorkom je een burn-out

Ben je uitgeput, geïrriteerd en klaar om de handdoek in de ring te gooien op iets dat je ooit elke ochtend met vreugde uit bed deed springen? Ik ken dat gevoel goed. Het is er een waar ik in het verleden vaak last van heb en nog steeds af en toe tegenkom. Het signaleert typisch een dreigende burn-out.

Hoe kun je burn-out voorkomen en in een productief ritme blijven? Hier zijn enkele manieren waarop je uw leven kunt beschermen tegen burn-out

Geef uw probleem toe

Is alles wat je nu naar beneden haalt door iets dat je baas, partner, vriend of klant heeft gedaan? Als je verstrikt raakt in hoeveel anderen het verpesten, zul je snel grijs haar en een overweldigende burn-out krijgen.

De oplossing? Accepteer de verantwoordelijkheid voor uw deel van de problemen die je teisteren. Begin dan met graven. Als je eenmaal hebt opgegeven anderen de schuld te geven, zul je meer van het goede in je leven gaan zien en zullen de smerige klauwen van wanhopige eenzame gedachte je niet langer naar beneden halen.

Verantwoordelijk zijn

Verantwoording is iets dat we allemaal kennen, maar zelden in praktijk brengen. Je kunt verantwoording gebruiken om uw persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en burn-out te voorkomen. De truc is om iemand te vinden die je kunt vertrouwen om te vertellen wat je probeert te doen en hoe je vooruit gaat.

Voor de beste resultaten moet uw verantwoordingspartner GEEN familielid zijn of iemand met wie je aan het daten bent. Ze hebben doorgaans niet de capaciteit om uw voortgang objectief te beoordelen. Mensen die van je houden, zullen vaak excuses voor je verzinnen en je wilt koste wat het kost excuses vermijden.

Praat erover

Dit is een moeilijke, vooral als je een vindingrijk ik-doe-het-alleen-type persoon bent. Maar het is de moeite waard om over iets te praten dat je naar beneden haalt. Het is de schaamte waard om toe te geven dat je niet alleen iets kunt doen om echt hulp te krijgen.

Of je nu worstelt met een bepaald onderdeel van een project of met iets algemeens, zoals tijdmanagement, als je met familie en vrienden over het probleem praat, zul je sneller tot een oplossing komen dan je ooit alleen zou kunnen hopen. Als je een burn-out wilt voorkomen, moet je af en toe je trots inslikken en hulp zoeken.

Mindfulness

Mindfulness kan helpen stress te verminderen en een gevoel van welzijn te creëren. Je zult ook meer energie en productiviteit ervaren als je regelmatig mindfulness beoefent. Bovendien helpt regelmatige lichaamsbeweging je om een ​​goede nachtrust te krijgen.

Doe meer aan lichaamsbeweging door eerder op te staan, of zelfs door mindfulness te oefenen tijdens de lunch. Je kunt ook meer gemotiveerd zijn om te trainen door samen te werken met collega’s of door een fitness-uitdaging op kantoor op te zetten.

Cursus of therapie

Als je denkt dat je geen controle heeft over de situatie, moet je een arts raadplegen. Het kan ook nodig zijn om een ​​afspraak te maken met een psycholoog of psychotherapeut om te begrijpen welke persoonlijke dynamiek, naast arbeidsfactoren, heeft bijgedragen aan dit schadelijke gedrag en deze schadelijke situatie.

In de strijd tegen burn-out hebben bedrijven een belangrijke rol te spelen bij het voorkomen van en het waarschuwen van hun medewerkers voor deze problemen en de bijbehorende psychosociale risico’s. Hiervoor kunnen ze advies inwinnen bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verlagen van dit soort risicofactoren op de werkvloer.

Joey Haerkens

Vorig bericht

Hoeveel slaap heb ik nodig?

Volgend bericht

Tips om je weerstand te verbeteren.