Waarom is gezonde voeding zo belangrijk?

We weten het allemaal: het is belangrijk om gezond te eten. Allerlei gezonde recepten vliegen ons regelmatig om de oren. Maar, waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? Over het algemeen geldt: “Eet goed, voel je goed!”. Hoe dat precies in elkaar steekt, lees je in dit artikel!

  1. Belangrijke bouwstoffen

Je lichaam haalt bouwstoffen uit voeding en drinken. Dit wil zeggen: als je gezond eet, krijg je voedingsstoffen die je nodig hebt om te groeien. Je lijf heeft voeding nodig om te kunnen functioneren, om alles te doen wat jij van je lijf vraagt. Vitaminen, mineralen, vezels, micronutriënten, ze zijn de brandstof van alle processen in je lichaam. Krijg je verkeerde voedingsstoffen binnen, dan raken ook die processen verstoord. Geef je je lichaam de verkeerde ‘brandstof’, dan heeft dit negatieve gevolgen voor ons lichaam, we worden vatbaarder voor ziektes, groeien niet goed en krijgen een ongezond gewicht.

  1. Minder kans op ziekten

Wanneer er processen in je lijf verstoord raken omdat je niet de juiste voedingsmiddelen binnenkrijgt, kan dat gezondheidsproblemen veroorzaken. Van relatief onschuldige hoofdpijn of vermoeidheid tot aan ernstige ziektes als diabetes of hart- en vaatziekten. Ook te veel binnenkrijgen van sommige voedingsstoffen kan ervoor zorgen dat je ziek wordt. Natrium, ook wel: zout, bijvoorbeeld. Dat heb je nodig als voedingsstof, maar een overschot aan natrium kan leiden tot een te hoge bloeddruk of zelfs nierfalen.

  1. Draagt bij aan een gezond gewicht

Ongezonde en ongebalanceerde voeding kan bijdragen aan het ontwikkelen van een ongezond gewicht. Zowel over- als ondergewicht is schadelijk en kan leiden tot ernstige ziektes. Ernstig overgewicht, oftewel: obesitas, kan onder andere problemen veroorzaken aan je gewrichten, zorgen voor een (te) hoge bloeddruk of leiden tot diabetes. Ook heb je meer kans op hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. Ondergewicht kan bijvoorbeeld ernstige spierkrampen of nierfalen veroorzaken. Zorg daarom dat je diverse voedingsmiddelen met elkaar afwisselt en niet overdrijft in portiegroottes. Maar ook de rest van je leefstijl is belangrijk. Hoeveel je beweegt, hoeveel stress je ervaart en hoeveel je slaapt bijvoorbeeld.

admin

Vorig bericht

Legionella, eerst een monstername, dan pas aanpakken

Volgend bericht

De gezondheidsvoordelen van green juice