Tips om beter te slapen

Wil je de kwaliteit van je slaap verbeteren, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Je bent zeker niet de enige! Steeds meer mensen voelen dat hun slaapkwaliteit achteruit gaat, en dat heeft natuurlijk een grote invloed op hoe je je voelt overdag. Gelukkig zijn er wel degelijk manieren om beter te slapen, zonder daarvoor naar medicatie of andere onnatuurlijke hulpmiddelen te grijpen.

Klaar om als een baby te slapen vannacht? Pas de volgende handige tips toe, en je voelt je snel weer helemaal uitgerust!

De beste tips om beter te slapen

Slapen: het is iets waar we misschien niet echt bij nadenken, maar het is wel degelijk belangrijk voor onze gezondheid. Voldoende slaap heeft een positieve invloed op ons humeur, onze hormonen en ons hart. Het is dus zeker de moeite waard om wat meer aandacht te besteden aan je slaapkwaliteit. Dat doe je zo!

Sport, sport, sport,..

Een van de beste manieren om op een natuurlijke manier moe te worden, is door te sporten. Hoe actiever we zijn gedurende de dag, hoe beter we doorgaans zullen slapen. Het voordeel is dat hoe beter we slapen, hoe meer energie we dan weer hebben om opnieuw te sporten. Door nu te beginnen bewegen kan je dus een positieve, constructieve gewoonte in gang zetten die je zoveel meer energie geeft!

Voeding is ook belangrijk

Daarbij is het eveneens van groot belang dat je gezond eet als je van een betere slaapkwaliteit wilt genieten. Bepaalde voedingsmiddelen bevatten immers neurotransmitters als melatonine, een stof die wordt aangemaakt als het donker wordt en het lichaam als het ware in slaapstand brengt. Kersen, zaden, noten en bepaalde soorten fruit dragen bij tot de productie van dit hormoon in het lichaam. Zorg er daarbij voor dat je niet té laat eet, maar ook niet met een lege maag naar bed gaat!

Ontspanning is troef

Als je écht diep wilt slapen, zorg er dan voor dat je ten minste een paar uur voor het slapengaan tot rust komt. Leg je werk, computer en andere bezigheden even aan de kant, en neem de tijd om iets ontspannends te doen. Je denkt hierbij misschien aan tv kijken, maar dat is eigenlijk ook niet zo goed: het blauwe licht dat door het scherm wordt uitgezonden, verstoort immers je bioritme – waardoor je weer minder goed slaapt!

Een vast ritme

Ten slotte kan het de moeite waard zijn om je dag-nachtritme onder de loep te nemen. Heel wat mensen slapen slecht omdat ze zich niet aan een vaste routine houden. Ons lichaam houdt echter van gewoontes en routines, en functioneert dan ook het beste als we goede gewoontes opbouwen en aanhouden. Sta elke dag op ongeveer hertelde uur op, ga ook op hetzelfde moment gaan slapen en time ook je maaltijden goed om je slaapkwaliteit te verbeteren!

Kortom, er zijn méér dan genoeg manieren om beter te slapen. Pas deze tips toe en voor je het weet slaap je weer als een pasgeboren baby!

Joey Haerkens

Vorig bericht

Wat is mindfulness?

Volgend bericht

Hoeveel slaap heb ik nodig?