Superfood, wat is dat precies?

Laten we allereerst vooropstellen dat er geen superfood bestaat. Superfood is namelijk een marketingterm om voedsel aan te duiden dat bovengemiddeld goed voor ons lichaam zou zijn. Behalve een hoog gehalte aan antioxidanten en goede voedingsstoffen zou superfood diverse positieve effecten op de gezondheid hebben.
Maar wat zijn dan de voordelen van het gebruik van superfood? Welke producten vallen dan onder de term superfood? Is superfood wel echt gezond? Lees er hier onder meer over.

Welke producten kunnen als superfood worden aangemerkt?

Met de opkomst van superfood zou je denken dat alleen exotische producten als superfood worden aangemerkt. Gojibessen, quinoa en chiazaad doen dat namelijk wel vermoeden. Niets is minder waar. Ook boerenkool, spinazie, eieren, vette vis, zeewier, olijfolie, noten, avocado, tarwegras, hennepzaad, knoflook en zelfs donker chocolade worden als superfood aangemerkt omdat ze enorm veel stoffen bevatten die goed voor het menselijk lichaam zijn.

Wat zijn dan de positieve eigenschappen die aan superfood worden toegeschreven?

Superfood zou hart- en vaatziektes voorkomen, kunnen helpen met afvallen, depressies kunnen voorkomen en huidveroudering verminderen of voorkomen. Ook zou het libido hierdoor verhoogd worden.
Om onomstotelijk de positieve invloed van superfood op de gezondheid te bevestigen is er echter nog verder wetenschappelijk onderzoek nodig.

Variatie, een vereiste

Mogelijk is de indruk gewekt dat het eten van hierboven aangehaalde groente- en fruitsoorten veel gezonder is dan wanneer er andere soorten groente of fruit wordt gegeten. Die indruk is niet helemaal juist. Méér eten van de ene soort betekent over het algemeen minder eten van de andere soort.
Er is nooit wetenschappelijk bewezen dat het eten van één bepaalde soort groente of één bepaalde soort fruit voordelig voor de gezondheid is. Er bestaat ook niet slechts één soort die in alle essentiële voedingsstoffen voorziet. Zorg daarom voor voldoende variatie en eet volgens de Schijf van Vijf. Die ziet er als volgt uit:

  • Groente en fruit
  • Smeer- en bereidingsvetten
  • Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
  • Brood, graanproducten en aardappelen
  • Dranken, bijvoorbeeld groene thee

Variatie is nog altijd de beste manier om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen.

Superfood, soms ook ongezond

Behalve gezonde voedingsstoffen kan superfood ook voedingsstoffen bevatten die minder gezond voor ons zijn. In cacao zouden bepaalde stoffen zitten die een gunstig effect op de bloedvaten hebben. Maar in chocolade zit veel verzadigd vet dat het cholesterolgehalte verhoogt. Verzadigd vet vergroot juist weer de kans op hart- en vaatziektes. In chocolade zitten bovendien veel calorieën.
Bij het eten van bepaalde soorten superfood in grotere hoeveelheden kunnen klachten ontstaan. Zo kunnen gojibesen overgeven en misselijkheid veroorzaken en soms tot allergische reacties leiden. Ben je zwanger? Eet dan liever geen gojibessen.

Tot slot

We hopen je een objectieve blik op superfood te hebben kunnen geven. De boodschap is duidelijk.
Bewust met eten en je gezondheid bezig zijn is prima. Overdrijf het echter niet. Er zijn voldoende alternatieven voor superfood. Afwisseling en variatie met eten zijn van groot belang.

Joey Haerkens

Vorig bericht

Tips om je weerstand te verbeteren.

Volgend bericht

Is dieeten gezond?